En les circumstàncies actuals, creiem important donar-li continuïtat a la rutina dels infants. Per aquest motiu us volem fer arribar algunes idees i propostes que us ajudin a afrontar la vivència d’estar en espais tancats i amb un contacte social reduït.

La nostra pròpia organització no serà tan rígida com quan anem a treballar o a l’escola, però tampoc serà tan flexible com quan estem de vacances o de cap de setmana. Convé tenir un horari previsible que es vagi repetint al llarg dels dies, ja que l’estructura transmet seguretat als infants. Tot allò que es repeteix, dóna confiança.

 

És important mantenir els horaris en les rutines diàries, a l’hora de llevar-se, dels àpats i a les estones de descans. Aquesta estructura, que és ben reconeguda i quotidiana per els vostres fills i filles, ajuda als infants a entendre que hi ha alguna cosa que es manté de la quotidianitat anterior i que, quan tornin a les rutines habituals, els ajudarà a recuperar els hàbits que tenien adquirits i farà que l’adaptació sigui més fàcil.

 

Els infants necessiten moure’s. És important explotar al màxim els espais exteriors (jardí, terrasses o balcó) dels quals disposem i permetre o facilitar no només la llibertat de moviment, sinó també afavorir activitats que, normalment, fem a dins de casa: menjar, esmorzar, jugar… Tot el que puguem fer perquè els infants estiguin a l’exterior, s’ha de fer, ja que així enfortim el seu sistema immunològic.  Segons l’espai exterior del què disposem o segons la meteorologia potser podem fer més excepcions perquè entenem que és una situació extrema i poc habitual: potser ara podran córrer dins de casa, jugar amb una pilota, saltar… accions que normalment no acostumem a permetre que facin a l’interior de casa però que en aquests dies ens podem plantejar fer-les en moments puntuals.

 

Pel que fa a l’alimentació és important que els infants tinguin horaris per menjar i que els àpats siguin habitualment al mateix espai. Això els ajudarà a agafar ritme i a no tenir la necessitat de menjar a deshores. El descans també és vital per al seu desenvolupament. És convenient que els infants s’adormin a la mateixa hora al seu llit i evitar l’estimulació amb un excés de televisió o tauletes abans d’anar a dormir. Intentem evitar també que l’hora dels àpats o de descans siguin moments de tensió. Als adults ens toca tenir més paciència i assumir que, en aquestes estones quotidianes, els infants sentin que poden expressar-se a través del «no” o de les rebequeries. Aquests possibles canvis són normals però cal observar-los i si van augmentant, haurem de revisar què està passant i intentar canviar o modificar quelcom. Hem d’estar al cas dels hàbits alimentaris, ja que estar a casa, pot generar angoixa i, sense adonar-nos-en, grans i petits mengem més coses, més sucres, etc. És important mantenir els bons hàbits en aquest sentit.

 

Ara, tenim l’oportunitat de dedicar tempsals nostres fills. Segons Rafael Bisquerra, director del postgrau en educació emocional i benestar de la Universitat de Barcelona (UB), això significa «dedicar-los atenció plena per escoltar-los encara que no parlin, per fer-los entendre que estem al seu costat, per jugar amb ells sense presses, per acompanyar les seves angoixes, per orientar-los, per ajudar-los a créixer, per riure junts, per escoltar música, per explicar contes i per fer diferents activitats”.

 

Per tal d’ajudar-vos i acompanyar-vos durant aquest període de temps us fem arribar també diferents suggeriments que des de casa podeu realitzar amb els vostres fills i filles. Aquest seguit de propostes que trobareu en aquest correu pretenen servir-vos d’ajuda, així que les famílies que ho considereu oportú en podeu fer ús, són tasques voluntàries i orientatives creades per aquest període d’incertesa que ens ha tocat viure.

 

Aprofitem també per oferir-vos les nostres xarxes socials. Si voleu podeu fer fotos o vídeos amb els vostres fills fent qualsevol activitat o proposta i les compartiu a través del nostre facebook (@quitxallagrupmontcau). D’aquesta manera tindran l’oportunitat de veure als seus companys.

 

Us recomanem també la lectura de diferents articles que us poden ajudar:

 

https://criatures.ara.cat/Rutines-crear-habits_0_1765623452.html

 

https://criatures.ara.cat/blogs/una-familia-nombrosa/vida-dona-llimones_6_2416018375.html

 

Una forta abraçada de part de tot l’equip educatiu de Quitxalla!!

A continuació trobareu les propostes:

Propostes per als Gegants i els Dracs

Propostes per als Grallers i els Castellers

Propostes per als Timbalers i els Bastoners